Veb-alatima do interaktivne nastave

Kompetencija:

K2

Cena:

3400 dinara

Uverenje:

36 bodova

Trajanje:

5 sedmica

Seminar je namenjen:

Nastavnicima razredne nastave

Nastavnicima predmetne nastave u osnovnim školama

Nastavnicima predmetne nastave u gimnazijama

Nastavnicima opšteobrazovnih predmeta u srednjim stručnim školama

Nastavnicima stručnih predmeta u srednjim stručnim školama

Nastavnicima izbornih i fakultativnih predmeta

Da li i vi imate sličan problem?

Iako je svima jasno da su nove tehnologije postale neizostavan deo obrazovnog procesa, često nailazimo na neefikasnu primenu IKT-a u nastavi. Veoma često se desi da IKT ne ispuni naša očekivanja. Ponekad na času koji smo osmislili uz primenu modernih tehnologija prosto ne ostvarimo cilj časa, a veb-alati, animacije, prezentacije ne izazovu “vau” efekat kod naših učenika, a ni nas samih. Pored toga, deluje nam da nam uvek nedostaje neki deo tehničke opremljenosti kako bismo upotrebili neki novi veb-alat ili aplikaciju na času. U moru alata koji omogućavaju izradu digitalnih nastavnih materijala veoma često smo zbunjeni na koji način i uz pomoć kojih tehničkih sredstava najbolje da ih koristimo na času.

Kako rešiti ovaj problem?

Primena digitalnih nastavnih materijala može doprineti većoj aktivnosti i motivaciji učenika i dinamičnoj atmosferi na času. Na ovom seminaru naučićete da koristite različite veb-alate kojima možete kreirati raznovrsne digitalne nastavne sadržaje. Ali, ne samo to. Steći ćete znanja i veštine koja će vam omogućiti da primenite savremena nastavna sredstva na najbolji mogući način. Za svaki veb-alat dobićete ideje i predloge za različite načine primene IKT-a u vašoj učionici, kako bi vaša nastava bila interaktivna i kreativna. Primenom raznovrsnih metoda upotrebe digitalnih nastavnih materijala omogućićete lakše ostvarivanje predviđenih ishoda.

Teme na seminaru:

  1. Interaktivna nastava - Značaj interaktivne nastave, tehnologija u obrazovanju, metode i oblici nastave uz korišćenje IKT-a, metod izokrenute učionice;
  2. Multimedija u nastavi - Značaj multimedije u nastavi, simulacija primene multimedije, didaktička postavka časa na kome se koristi multimedija, veb-alati Edukaplej i Kvizlet;
  3. Interakcija na času podržana pametnim uređajima - Veb-alati za praćenje postignuća učenika na časovima, interakcija kroz igrolike aktivnosti, veb-alati Nirpod i Kahu, nastavni materijali u alatima Nirpod i Kahu;
  4. Programiranim učenjem do interaktivne nastave - Programirana individualizovana nastava, individualizovano učenje, veb-alat Versal, izrada kvizova u alatu Versal;
  5. Završni rad: zajednička nastava - prezentacije - Izrada scenarija časa uz upotrebu veb-alata, analiza primene veb-alata.

Autori/moderatori

Irina Damnjanović

Nastavnica biologije i science-a u osnovnoj školi "Kreativno pero". Pionir je izokrenute nastave i obično je znaju po video lekcijama na Jutjub kanlalu "Izokreunta učionica". Autor je nagrađivanih knjiga iz oblasti popularne nauke za decu, finalista Fame Lab takmičenja, Microsoft Innovative Expert Edukator, saradnik WWF-a na izradi obrazovnih programa u zaštićenim područjima, trener nastavnika na obukama Ključnih veština i Edmodo trener, a pre svega neko ko uživa u učenju i podučavanju.

Nikola Antonić

Zaposlen kao nastavnik biologije od 2012. godine. Od samog početka aktivno primenjuje IKT u nastavi i ima nekoliko osvojenih nagrada i objavljenih radova na nagradnim konkursima kao što su: “Digitalni čas”, “Čas za ugled”, “Kreativna škola”, “Saznali na seminaru”... Od 2015. godine saradnik OKC-a kao autor i realizator onlajn seminara. Doktorand na PMF-u u Novom Sadu gde se bavi proučavanjem primene digitalnih materijala za adaptivno učenje. Bogato iskustvo stekao kao saradnik Univerziteta Novog Južnog Velsa na kreiranju digitalnih nastavnih materijala za onlajn učenje.

Najčešća pitanja i odgovori

Šta ću ja, u stvari, znati nakon ovog seminara?

Upotrebom veb-alata u interaktivnoj nastavi povećava se aktivnost učenika u nastavnom procesu i veća je zastupljenosti različitih oblika interakcije u nastavi. Primenom interaktivnih digitalnih nastavnih materijala i metoda interaktivne nastave povećava se motivacija učenika za kvalitetno i efikasno učenje. Primenom informaciono-komunikacione tehnologije u nastavi učenici i nastavnici dobijaju pravovremene povratne informacije u nastavnom procesu.

Šta mi je od opreme potrebno za ovaj seminar?

Minimalna oprema je računar (laptop ili desktop, sve jedno) sa operativnim sistemom Windows 7 ili novijim i internet konekcija. Računar ne treba da bude preterano jak i skup, ali je neophodno da lepo radi (ne koči, ne blokira ...). Nije neophodno da imate pametni telefon, mada možete seminar pratiti i preko telefona, ali da biste uradili zadatke, neophodan je računar.

Šta mi je potrebno od programa?

S obzirom da ćete se na ovom seminaru baviti kreiranjem sadržaja pomoću veb-alata, najvažnije je da imate dobru vezu sa internetom i da umete da koristite neki od programa za pregledavanje internet sadržaja (Google Chrome, Firefox Mozilla ...). To je neophodno za početak, a sve alate neophodne za kreiranje sadržaja dobićete na samom seminaru, kao i uputstvo za rad sa njima.

Šta su to veb-alati?

Veb-alati predstavljaju alate koji se nalaze na internetu i koje nastavnici mogu da iskoriste u cilju poboljšanja kvaliteta časova, motivisanja učenika za kvalitetnijim radom i učenjem, podsticanja interaktivnog odnosa između učenika i nastavnika. Veb-alata ima veoma puno i mogu se iskoristiti za različite namene: kreiranje testova, kvizova, igrica, stripova, radnih listova, interaktivnih lekcija, video materijala i lekcija, elektronskih časopisa... Rad sa veb-alatima je dosta jednostavan, ne zahteva previše proučavanja i ono što je najbitnije veliki broj ovih alata se može koristiti besplatno.

Radovi učesnika seminara

Edukaplay

Proverite šta se to krije iza zadataka Edukaplay-a.

Kvizlet aplikacije

Kliknite na polje Start game. Možete izabrati model učenja pojmova klikom na opciju Choose a study mode.

Versal lekcije

Pogledajte kako izgleda lekcija predstavljena u ovom alatu.