Igroliko učenje putem računara

Broj u katalogu: 267

Broj bodova: 37

Trajanje: 5 sedmica

Cena: 2900 dinara

Igroliko-učenje - Srbija mob
K1 – kompetencija za užu stručnu oblast

P1 – Unapređivanje digitalnih kompetencija učenika i nastavnika i upotreba informaciono-komunikacionih tehnologija u realizaciji obrazovno-vaspitnog procesa

Odluku o akreditaciji programa možete pogledati  ovde: Odluka

  • Vaspitačima
  • Učiteljima
  • Nastavnicima Tehničkog i informatičkog obrazovanja u osnovnim školama
  • Nastavnicima informatike u osnovnim školama
  • Nastavnicima informatike u srednjim školama

I svima koja žele da „unesu“ IKT u svoje učionice! 🙂

Da li vi imate sličan problem?

Oduvek ste voleli da pravite zanimljiv materijal za učenje koji bi bio podsticajan za učenike i da gradivo koje predajete učinite interesantnim za učenje. Upućeni ste u korišćenje novih tehnologija u nastavi, ali biste voleli da proširite svoje znanje. Voleli biste da vaši učenici sarađuju putem inovativnih alata, razmenju ideje i znanje, ali i da budu kreatori obrazovnih sadržaja na internetu.

Kako rešiti ovaj problem?

Na ovom seminaru upoznaćete nekoliko programa/alata putem kojih možete kreirati podsticajne sadržaje za učenike, ali putem kojih i učenici mogu kreirati sadržaje u vezi sa gradivom na jedan inovativan i učenicima zanimljiv način. Na ovom seminaru naučićete kako da prezentujete i podelite sa drugima digitalne sadržaje koje ste kreirali.

  1. Metodika nastave predmeta Od igračke do računara – Godišnje i operativno planiranje, metode i oblici rada, interaktivno učenje u nastavi predmeta Od igračke do računara, pedagoški efekti i načini korišćenja informacionih tehnologija u nastavi;
  2. Računarski i operativni sistem – Hardver, softver, rad sa fasciklama i datotekama, kontrolna tabla, pomoć na internetu;
  3. Rad sa slikama – Rad u programu MS Paint, dugme print screen i selekcija, kolaž, strip;
  4. Digitalne priče – Program za obradu teksta, priče na internetu, saradničko učenje;
  5. Objavljivanje digitalnih materijala – Internet servis za postavljanje materijala na internetu, kreiranje sajta/bloga.

Nataša Simunović

Profesor razredne nastave. Specijalista obrazovne tehnologije. Autor više članaka i nagrađenih stručnih radova objavljenih u stručnim časopisima i elektronskim zbornicima. Jedan od autora dva priručnika iz prirode i društva sa Power Point prezentacijama za učitelje u izdanju izdavačke kuće Novi Logos. Od 2016. godine radi kao autor/moderator onlajn seminara u Obrazovno kreativnom centru. Juna 2017. imenovana je za voditelja programa stručnog usavršavanja za dostizanje osnovnog nivoa digitalnih kompetencija. Vodi blog www.nsimunovic.wordpress.com.

Biljana Nedić

Nastavnik informatike i računarstva. Član radne grupe za redefinisanje nastave informatike i uvođenje informatike kao obaveznog predmeta u osnovnim i srednjim školama. Uvela je učenike u čarobni svet informatike angažujući ih na brojnim projektima „Upoznaj Napoleona“, „Nikola Tesla“, „Vuk Karadžić“, „Boj na Kosovu“, „Neću preko veze“, „Savremeni pesnici za decu“, „Moja škola – inteligentna zgrada“, „Novi izvori energije“… Sa učenicima kreirala crtane filmove, amaterske filmove, sajtove, interaktivne digitalne sadržaje, sopstvene albume sa samolepljivim sličicama, flajere… Sa koleginicom Natašom kreirala OKC seminar koji u sebi sadrži neophodna znanja da se sa učenicima u digitalnom svetu bude na „ti“. Vodi svoj blog sumablista.wixsite.com.

Pitanja koja ste pitali i naši odgovori

Cilj ovog seminara je da sticanje osnovnih pojmova o računarskom i operativnom sistemu računara, ali i da kreativno kreirate sadržaje i materijale  za potrebe različitih predmeta putem mnogobrojnih programa i veb-alata. Pored toga, na kraju seminara bićete osposobljeni za rad u programima/alatima za obradu teksta i slika. Sve to je zaokruženo činjenicom da ćete sve te materijale moći da objavite na sajtu koju budete napravili tokom trajanja seminara.

Svi veb-alati i servisi koji se izučavaju na seminaru su besplatni i možete ih koristiti dokle god postoji internet. Sve te alate o kojima učite, prventsveno kako tehnički da ih koristite, učite i metodiču rada i kako da ih iskoristite na času. Takav sveobuhvatan pristup korišćenju veb-alata može pružiti kvalitetnu nastavu.

Minimalna oprema je računar (laptop ili desktop sve jedno) sa operativnim sistemom Windows 7 ili novijim. Nije neophodno da bude preterano jak i skup računar, ali je neophodno da lepo radi (ne koči, ne blokira …). Veoma je korisno da imate pametni telefon sa fotoaparatom, ali nije neophodno.

Seminar zahteva samo osnovno poznavanje rada na računaru. Nakon seminara zavolećete da koristite računar. Cilj seminara je da izrazi vašu kreativnost na način koji vam u ovom trenutku možda i nije blizak.

Da – naučićete kako da svoje napredno poznavanje računara iskoristite u kreativne svrhe.

Najvažnije je da imate dobru vezu sa internetom i da umete da koristite neki od programa za pregledavanje internet sadržaja (Google Chrome, Firefox Mozilla …). To je neophodno za početak, a sve ostale programe, veb-alate, servise koji se obrađuju dobićete uputstvo  kako da se registujete i da radite sa njima.

Nije neophodno da imate neka velika predznanja, ali da biste što brže i lakše realizovali zadatke, potrebno je da niste početnik. Seminar spada u srednje zahtevne seminare, tako da je potrebno da znate da rukujete najosnovnijim paketom MS Office.

Pronađite još OKC seminara