Olivera Petrović

Vi ste pedagog! Koliko je bitna uloga stručnog saradnika u obrazovanju?

Značajni smo u svim segmentima obazovanja i vaspitanja mada nismo toliko direktno vidljivi. Mi smo spoljni momci, višestruke podvojene ličnosti, multipraktici koji se i kloniraju za potrebe obrazovanja. „Naši“ su svi, i učenici, i nastavnici, i roditelji, svi školski timovi, sva dokumentacija ...

Olja, odakle vi u OKC-u?

U OKC-u sam prepoznala taj žar koji nosi i udruženje Kreativa, čiji sam predsednik, i to je bio dovoljan razlog da se okušam u saradnji. Nadam se na obostrano zadovoljstvo.

Kažete da ste predsednica NVO Kreativa, kako sve postižete?

Tu ključnu ulogu igra kloniranje ... šalim se smešak Uloga pedagoga je ključna za timski rad, kako u školi tako i izvan nje. Spajanje i okupljanje ljudi oko zajedničke ideje, koja donosi poboljšanje i stvaralaštvo u obrazovanje, za mene ne predstavlja opterećenje.

Koja je prednost onlajn seminara po Vama?

Onlajn seminari daju mogućnost fleksibilnije organizacije rada, transparentni su, sami pratite svoj uspeh i rezultat učenja, a opet imate priliku i da se poredite i delite svoje mišljenje i iskustvo sa ostalim učesnicima.

Šta biste poručili nastavnicima polaznicima onlajn seminara?

Da pristupe opušteno, da shvate da će se obrazovati iz fotelje i osvajati nivoe, sa jedne strane, a druge strane, da budu odgovorni i uporni, da ne odustaju kod prvog njima težeg zadatka, jer samo savladavanje krajnjeg cilja donosi zadovoljstvo.

Imate li neki nedosanjani san u smislu profesionalnog razvoja?

Moj nedosanjani san su gluma i pozorište. Nisam istrajala da se profesinonalno bavim glumom, ali delimično živim svoj san kroz angažovanje na mestu koordinatora dramskog stvralaštva u okviru festivala Kreativna čarolija, ali i putem dramske sekcije u mojoj školi.