Kako upotrebiti računar u organizaciji muzičko-scenskih događaja

Kataloški broj: 1026
16 bodova
2 nedelje
3000 dinara

Seminar na kome ćete savladati rutinu organizacije i kvalitetnog objavljivanja javnog događaja kojim predstavljate sebe, svoj rad, svoje učenike ili instituciju u kojoj radite, koristeći pri tome Gugl alate koje već možda poznajete i programsku platformu Canva.

Kome je seminar namenjen?

Zamisljeni_kamen_1.png

Seminar je namenjen svim učesnicima u vaspitno-obrazovnom sistemu, koji su ikada imali potrebu da javno predstave sebe, svoj rad ili svoje učenike, bilo da se radi o prezentaciji projekta iz biologije ili o solističkom koncertu svog najuspešnijeg učenika – laureata svih važnijih takmičenja u zemlji.

Svako javno nastupanje scenski je događaj, pa formulaciju ‘’muzičko-scenski’’, treba shvatiti u najširem mogućem smislu.

Seminar se obraća:

 • nastavnicima u umetničkim stručnim školama – baletskim i muzičkim,
 • učiteljima i nastavnicima u osnovnim i srednjim školama, koji sa svojim učenicima učestvuju na takmičenjima, sajmovima, predstavljaju njihove radove – izume, skulpture, crteže,
 • vaspitačima u predškolskim ustanovama
 • uobičajenim organizatorima Svetindana, Dana škole, u svim školama,
 • PP službama koja komuniciraju svoj sadržaj prema nastavnicima i okruženju.

Potrebna predznanja za ovaj seminar

Nisu potrebna nikakva specifična predznanja – dovoljno je da ste do sada kuckali bilo kakav tekst i pretraživali nešto na internetu. Već to što koristite es-dnevnik, je dovoljan nivo potrebnih veština.

O seminaru

Na ovom seminaru usvojićete veštine, ili povezati one koje već posedujete, u jedan ciljani skup, koji će Vam omogućiti da bilo samostalno, bilo timski, sa lakoćom organizujete bilo koju školsku priredbu. Pod pojmom ‘’priredba’’ podrazumevam sve: od završne proslave u vrtiću, preko školske priredbe za Dan žena, obeležavanja školske slave, pa sve do koncerta klasične muzike.

Cilj seminara je ovladavanje upotrebom računara kao asistenta – pomoćnika u organizacionim poslovima, koji ne moraju nužno biti uvek javni. Svi smo mi već na nivou da nešto možemo iskuckati, poslati, odgovoriti na imejl.

Ali kako te bazične veštine mogu da nam pomognu kada mislimo na veliko?

Kada želimo da i drugi vide ono što radimo i na šta smo ponosni?

Teme seminara

Tema 1 - Gugl platforma i njeni alati

U prvoj temi ćete usvojiti bazična znanja, ili proširiti postojeća, o tome šta Vam sve google nudi. Učinićete svoje razmenjivanje mejlova efikasnijim, a upoznaćete i mogućnosti saradničkog rada na bilo kom dokumentu, kroz tzv. deljeni dokument. Otkrićete da Vam google nudi sjajne alate, pomoću kojih možete mnogo toga sebi olakšati u svetu, promovisati svoj rad i postignuća, u kome se pobeći od računara ne može, a ako umete i da ih koristite za sebe, onda beg i nije potreban.

Tema 2 - Deljenje kreiranog dokumenta na Gugl platformi

Verovatno vam se mnogo puta desilo da vam pobegne tekst ili tabela u Word dokumentu koji kucate, da ne možete da se setite kako da podelite ćeliju u tabeli, a to vam je potrebno za pisanje operativnog plana… Verovatno vam se desilo i da se mučite kako da podesite margine tako da se odštampa sve što se nalazi na dokumentu… U okviru ove teme rešićemo sve vaše probleme koje ste imali tokom rada u Word dokumentu.

Upravo u prvoj temi seminara naučićete:

 • kako da podešavate i formatirate tekstualni sadržaj, naslove i pasuse,
 • na koji način je potrebno podesiti margine i veličinu određene stranice,
 • kako postavljati tabele u dokumentu i vršiti njihovo formatiranje,
 • na koji način je potrebno podesiti štampanje dokumenta.

Tema 3 - Spremni za nastup - plakat koji privlači pažnju

Verovatno vam se mnogo puta desilo da vam pobegne tekst ili tabela u Word dokumentu koji kucate, da ne možete da se setite kako da podelite ćeliju u tabeli, a to vam je potrebno za pisanje operativnog plana… Verovatno vam se desilo i da se mučite kako da podesite margine tako da se odštampa sve što se nalazi na dokumentu… U okviru ove teme rešićemo sve vaše probleme koje ste imali tokom rada u Word dokumentu.

Upravo u prvoj temi seminara naučićete:

 • kako da podešavate i formatirate tekstualni sadržaj, naslove i pasuse,
 • na koji način je potrebno podesiti margine i veličinu određene stranice,
 • kako postavljati tabele u dokumentu i vršiti njihovo formatiranje,
 • na koji način je potrebno podesiti štampanje dokumenta.

Tema 2 - Spremni za nastup

U ovoj temi ćete sistematizovati ceo proces organizacije jednog događaja.

Naučićete kako da najlakše napravite programsku knjižicu koju ćete podeliti svojoj publici, kako i kada da pozovete publiku, kako da kreirate plakat koji će privući pažnju, da napravite anketu koja će animirati i publiku i izvođače, kako da predstavite i izvestite o svom događaju.

Ako ste deo tima koji realizuje neko značajno dešavanje u Vašoj školi, naučićete kako da unapredite i olakšate njegov rad.

Ishodi seminara

Nakon zavrešnog seminara, polaznici će:

 • znati kako da kreiraju i/ili urede svoj nalog na google platformi.
 • znati kako da prepoznaju ponuđene alate.
 • da organizuju ponuđeni memorijski prostor.
 • da najoptimalnije koriste gmail.
 • da kreiraju programsku knjižicu u google dokumetu.
 • da prikupe podatke pomoću deljenog dokumenta i google tabele.
 • da kreiraju plakat na programskoj platformi Canva, sledeći principe kvalitetnog dizajna.

Autori seminara

Jasna Marković Vujanović

Jasna Marković Vujanović

Autorka seminara smatra da je suština rada u školi, dozvola da se uči celog života.

Pripada generaciji koja je odrasla u velikom idaelizmu, koji je svet video kao otvoren i pun mogućnosti, a sazrela u svetu u kome se ništa ne podrazumeva, svesna da poduzetnički duh nije ugrađen u njen kod obrazovanja i razvoja. Balansira između ideje da obrazovanje pripada svima i da svi požele da im pripada, i toga da se važnost obrazovanja, a naročito umetnosti danas mora objasniti i dokazati.

U okviru toga, shvata da obrazovanje i umetnost moraju da se otvore prema ‘’publici’’, na takav način, da publika poželi više i još.

Otud je pokušala da, kroz ovaj seminar, svoje naučene veštine i dugogodišnje iskustvo nastavnika u umetničkoj školi, prenese drugim sudionicima u obrazovanju, ne samo konkretnim znanjima, nego i idejom da se može uvek učiti i uvek usvajati novo, krenuvši od pretpostavke da je njeno osnovno zanimanje Nastavnik flaute.

Znak pitanja

Najčešća pitanja i odgovori o seminaru

Zato što ovaj seminar nudi upravo ‘’raspretljavanje’’ i uči polaznike podešavanjima koja olakšavaju čak i svakodnevne prepiske.

Jako je dobro što u školi imate kvalitetnu ličnu komunikaciju! Međutim, ne morate za sve organizovati sastanke. Neke stvari možete dogovoriti u vreme koje Vama lično odgovara, možda uveče, kada klinci legnu na spavanje, ili dođete iz izlaska, možda Vam neka sjajna ideja padne na pamet dok ujutro perete zube. Sastanke takođe možete bolje pripremiti, tako što ćete dopuniti dnevni red upravo deljenim dokumentom. Jako je puno sitacija u kojima ćete shvatiti da sebi možete sebi olakšati rad na ovaj način.

Nažalost, tačno. Mnoge naše aktivnosti u školama nisu adekvatno uočene i vrednovane. Možda spadate u retke nastavnike kojima su njihova primanja sasvim dovoljna. Ali, ako ste ikad razmišljali o zaradi kroz privatne časove, onda ste sigurno razmišljali i o reklami. Ako i Vi, i roditelji Vaših učenika podelite fotografije veselih lica posle koncerta – to je već odlična reklama, zar ne? Ako ste vidljivi, lakše ćete doći do novih učenika!

Bez brige! Seminar će Vas postepeno uvesti u svet intuitivne računarske tehnologije. Nakon ovog seminara bićete mnogo hrabriji da istražite šta se sve još nudi na internetu i kako to možete iskristiti.

Dobro pitanje! Možda je najbolji odgovor da ja, posle toliko godina i velikog broja kreiranih i programa, i plakata, promotivnih nastupa, koncertnih knjižica, i dalje učim! Od svojih saradnika, svojih kolega, na netu. Možda je za Vas ovaj seminar prilika da se povežete sa kolegama i da svoje veštine uobličite u neki konkretan rezultat? :)

Primeri radova sa seminara

Odluka o akreditaciji