Kreiranje onlajn škole na Mudl sistemu za učenje

Kataloški broj: 586
16 bodova
2 nedelje
3000 dinara

Seminar na kojem učite da budete u toku sa promenom paradigme obrazovanja. Postanite i Vi deo „Mudl porodice“. 😊

Kome je seminar namenjen?

Zamisljeni_kamen_1.png

Seminar je namenjen svima u obrazovno-vaspitnom procesu, od zaposlenih u školama do univerziteta, a mogu se u ovoj sferi oprobati i zaposleni u predškolsim ustanovama. Onlajn škola je danas potrebna svima, jer se paradigma obrazovanja promenila u tom pravcu. Ciljne grupe su:

 • Nastavnici razredne nastave – Ovaj seminar pomoći će nastavnicima razredne nastave da organizuju pravu malu onlajn školu za svoje đake, koju mogu da koriste od prvog do četvrtog razreda. Sistem za učenje Mudl (Moodle) dozovoljva da sve predmete iz jednog razreda postavite na sistem. Možda ćete im na početku, u prvom razredu, objašnjavati kako sistem funkcioniše, ali roditelji mogu uvek da pomognu na početku. Kasnije neće biti problema da učenici koriste ovaj sistem učenja.
 • Nastavnici predmetne nastave u osnovnim i srednjim školama i nastavnici stručnih predmeta u srednjim školama – Nastavnici će moći da ogranizuju sva svoja digitalizovana dokumenta koje su napravljena tokom realizacije onlajn nastave tokom pandemije. Nastavnici će biti srećni, a učenici još više, jer se sve nalazi na jednom mestu, a ne po raznim folderima u računaru i oblaku. Pored pomenutog, nastavnici imaju priliku da svojim kolegama predstave inovacije koje primenjuju u nastavi i da naprave onlajn školu za svoje kolege. Mogu biti prikazani ogledni, ugledni časovi, metode koje se primenjuju u nastavi određenog predmeta… Sve to može biti jedna kvalitetna mini obuka u vidu internog stručnog usavršavanja, a kasnije i kao obuka koja se u katalogu nudi celokupnom auditorijumu vaspitno-obrazovne scene u Srbiji.
 • Stručni saradnici i direktori – Ova obuka može pomoći stručnoj službi i direktorima da u novom svetlu promena nauče kako mogu i treba da prate realizaciju onlajn nastave. Pored toga, Mudl je idealna platforma za pravljenje različitih obuka za zaposlene u obrazovno-vaspitnom sistemu. Materijali sa svih obuka sistematizovani su i nalaze se na jednom mestu.

Potrebna predznanja za ovaj seminar

Za potrebe ovog seminara potrebno je da:

 • Poznajete osnove rada na računaru (Microsoft Office, rad sa direktorijumima, prečice na tastaturi itd.).
 • Poznajete i koristite makar jedan internet pregledač.
 • Poznajte i koristite servis elektronske pošte.

Sve što je potrebno da znate o radu na sistemu za učenje Mudl, naučićete na seminaru.

O seminaru

Ovaj seminar ima za cilj da se što više zaposlenih u obrazovno-vaspitnom sistemu osposobi za planiranje i kreiranje onlajn časova/obuka koje se namenjene kako učenicima, tako i zaposlenima u obrazovnim ustanovama. Kada zaposleni u obrazovno-vaspitnom sistemu ovladaju radom na onlajn sistemu Mudl podiže se kvaliteta onlajn časova i obuka koje realizuju zaposleni u školama, a koje su namenjene učenicima i kolegama.

Seminar je osmišljen tako da:

 • Učesnike upoznaje sa različitim načinima onlajn učenja i platformama za onlajn učenje.
 • Učesnike osposobljava za planiranje i pripremanje onlajn časova/obuke, ali i dizajniranje, modelovanje i razvoj obuke/časova.
 • Učesnici na kraju seminara znaju da kreiraju onlajn resurse i aktivnosti  na sistemu za učenje Mudl.

Teme seminara

Tema 1 - Onlajn platforma za učenje i radno okruženje

Ova tema je rezervisana je za upoznavanje za onlajn platformana za učenje i njihovim karakteristikama. Nakon toga sledi detaljnije upoznavanje sa sistemom za učenje Mudl. Tu se učesnici upoznavaju sa radnim okruženjem Mudla (oblikovanje radnog okruženja, blokova, navigacije i sl.). U temi postoji provera znanja u vidu testova i zadataka, kao i zanimljivosti u vezi sa tematikom.

Tema 2 - Resursi i aktivnosti na Mudl sistemu

U drugoj temi, učesnici rade konkretnije – izrađuju resurse i aktivnosti na sistemu za učenje Mudl. To bi značilo da uče kako da izrade lekcije/čas/segmente obuke. U ovoj temi se uči kako da ti sadržaji koji se postavljaju na sistem za učenje ne budu suvoparni za učenje i kako napraviti da sadržaj koji se postavlja bude interaktivani. Postoje određena pravila koji se treba pridržavati i koja će osigurati da oni kojima je materijal namenjen zaista pročitaju/odgledaju/odlušaju/urade ono što je pripremljeno za njih. To je pedagoški aspekt onlajn učenja. Na kraju temu proverava se znanje učesnika.

Ishodi seminara

Na kraju seminara bićete u stanju da:

 • Napravite razliku između klasičnog i onlajn učenja.
 • Pripremite onlajn časove/obuku po nastavnim temama – vremenski i strukturalno.
 • Kreirate onlajn obrazovne resurse na Mudl sistemu za učenje (stranice, knjige, rečinike, direktorijume … ).
 • Kreirate onlajn obrazovne aktivnosti na Mudl sistemu za učenje (interaktivne lekcije, testove, zadatke, forume …).
 • Ažurirate i unapređujete onlajn časove/obuku na Mudl sistemu za učenje.

Autori seminara

Nevena Nikolić

Nevena Nikolić Jorgovanović

Diplomirani pedagog.

Na početku karijere radila je u jednoj srednjoj školi u Boru. Nakon toga, u oktobru 2016. počinje da radi u Obrazovno kreativnom centru, u kojem radi do danas.

U OKC-u radi na različitim poslovima – administrativni poslovi, supervizija i moderacija seminara, instrukcioni dizajn, HR sektor, organizacija događaja, priprema i realizacija predavanja itd.

U proteklih pet godina, realizovala je dva akreditovana seminara: Kreiranje i moderacija obuka i Veb-alatima do interaktivne nastave. Od 2022. godina realzovaće sledeće akreditovane seminare:

 • Kreiranje onlajn škole na Mudl sistemu za učenje.
 • Moderacija, komunikacija i ocenjivanje na Mudl sistemu za učenje.
 • Veb-alatima do interaktivne nastave.
Znak pitanja

Najčešća pitanja i odgovori o seminaru

Nakon ovog seminara znaćete da napravite čas/obuku za svoje učenike/kolege koji će imate potrebne strukturirane sadržaje i aktivnosti na osnovu koji ćete procenjivati njihova znanja.

Ukoliko znate osnove rada na računaru (a verujemo da znate) nećete imati problema da napravite čas/obuku na sistemu za učenje Mudl. Komade koje se koriste u okviru Mudla su iste kao i tokom rada na računaru. Šta to znači? Ako znate prečice na tastaturi, kako da aploudujete sliku na oblak, kako da pravilno uredite tekst u programu Word i slično, nećete imati problema da naučite kako se radi u Mudlu. 😊

Vaše znanje i veštine koje se tiču tehničkog aspekta odnose se na sledeće:

 • Poznavanje osnova rada na računaru (Microsoft Office, rad sa direktorijumima, prečice na tastaturi itd.).
 • Poznavanje i korišenje makar jednog internet pregledača.
 • Poznavanje i korišenje servisa elektronske pošte.

Za ovaj seminar nije vam potreban nijedan dodatni program. Organizator i realizator (OKC) obezbeđuje veb-server sa veb-adresom (hosting i domen) za program obuke. Organizator će sistem za učenje Mudl postaviti na svoj veb-server, tako da učesnici nemaju obavezu poznavanja rada i korišćenja veb-servera ili samog sistema Mudl.

Ne, nije potrebno da znate pre početka seminara da koristite nijedan veb-alat. Nakon seminara ćete svakako znate da koristite bar jedan, ako ne i više. O čemu se radi? Za potrebe kreiranja kvalitetnih sadržaja na sistemu za učenje i osmišljavanja uspešnog procesa učenja, potrebno je sadažaji u onlajn školi ne budu suvoparni, već interaktivni i da drže pažnju onima kojima su namenjeni. Zbog toga je potrebno da sadržaji budu interaktivni, te je dobro ubacivati neke sadžaje koje zahtevaju od učesnika da budu sve vreme budni, tj. da budu aktivni učesnici tokom učenja. To će vam omogućiti neki interaktivni sadržaj koji ste napravili u određenim veb-alatu. A, kako sve to da ukombinujete da izgleda kako treba, naučićete na seminaru.

Odluka o akreditaciji