Veb-alatima do interaktivne nastave

Kataloški broj: 1122
16 bodova
2 nedelje
4000 dinara

* Sadržaj ovog seminara isti je kao i sadržaj seminara Veb alatima do interaktivne nastave iz prethodnog kataloga. U slučaju da ste pohađali stari seminar, ne morate ovaj.

Svi znate kako je bilo tokom pandemije. Snalazio se kako ko je znao… Sada je vreme da uplovite u svet veb-alata i iskoristite ih na pravi način kako u nastavi, tako i u svakodnevnom životu. :)

Kome je seminar namenjen?

Zamisljeni_kamen_1.png

Seminar je namenjen svim zaposlenima u obrzovno-vaspitnim sistemu. Veb-alate možete koristiti u neposrednoj vaspitno-obrazovnoj praksi (času), a možete ih koristiti u svakodnevnom poslu. Dakle, pomažu u svakodnevnom životu i radu. Ciljna grupe su:

 • Nastavnici razredne nastave.
 • Nastavnici predmetne nastave – osnovna škola.
 • Nastavnici predmetne nastave – gimnazija.
 • Nastavnici  opšteobrazovnih predmeta – srednja stručna škola.
 • Nastavnici  stručnih predmeta – srednja stručna škola.
 • Nastavnici opšteobrazovnih predmeta – u srednjoj umetničkoj školi (muzičke, baletske, likovne).
 • Nastavnici stručnog predmeta u osnovnoj/srednjoj umetničkoj školi (muzičke, baletske, likovne).
 • Nastavnici izbornih i fakultativnih programa/predmeta.
 • Vaspitači u domu učenika.
 • Saradnicima (pedagoški, andragoški asistent i pomoćni nastavnik).

Svima koji smatraju da im veb-alati mogu pomoći u njihovom svakodnevnom radu.

Potrebna predznanja za ovaj seminar

Očekuje se da poznajete osnove rada na računaru (Microsoft Office, rad sa direktorijumima i ostalo), da znate da koristite bar jedan internet pregledač i da koriste elektronsku poštu.

Sve što je potrebno da znate u vezi sa veb-alatima i njihovim korišćenjem naučićete na seminaru.

O seminaru

Da li vi imate sličan problem?

Iako je svima jasno da su nove tehnologije postale neizostavan deo obrazovnog procesa, često nailazimo na neefikasnu primenu IKT-a u nastavi. Veoma često se desi da IKT ne ispuni naša očekivanja. Ponekad na času koji smo osmislili uz primenu modernih tehnologija prosto ne ostvarimo cilj časa, a veb-alati, animacije, prezentacije ne izazovu “vau” efekat kod naših učenika, a ni nas samih. Pored toga, deluje nam da nam uvek nedostaje neki deo tehničke opremljenosti kako bismo upotrebili neki novi veb-alat ili aplikaciju na času. U moru alata koji omogućavaju izradu digitalnih nastavnih materijala veoma često smo zbunjeni na koji način i uz pomoć kojih tehničkih sredstava najbolje da ih koristimo na času.

Kako rešiti ovaj problem?

Primena digitalnih nastavnih materijala može doprineti većoj aktivnosti i motivaciji učenika i dinamičnoj atmosferi na času. Na ovom seminaru naučićete da koristite različite veb-alate kojima možete kreirati raznovrsne digitalne nastavne sadržaje. Ali, ne samo to. Steći ćete znanja i veštine koja će vam omogućiti da primenite savremena nastavna sredstva na najbolji mogući način. Za svaki veb-alat dobićete ideje i predloge za različite načine primene IKT-a u vašoj učionici, kako bi vaša nastava bila interaktivna i kreativna. Primenom raznovrsnih metoda upotrebe digitalnih nastavnih materijala omogućićete lakše ostvarivanje predviđenih ishoda.

Teme seminara

Tema 1 - Nastavni sadržaji uz pomoć veb-alata

Na samom početku u prvoj temi upoznajete se sa značajem interaktivne nastave i upotreba IKT u nastavi. Biće reči o tome koliko je važan multimedijalni sadržaj u nastavnom procesu i u predškolskim aktivnostima.

U ovoj temi obrađivaće se veb-alati za izradu nastavnog sadržaja i njihova didaktička upotreba u nastavi/aktivnostima. U prvoj temi očekuje vas provera znanja u vidu testa i zadatka.

Tema 2 - Interaktivna provera znanja pomoću veb-alata

U drugoj temi bavimo se upotrebom igrolikih aktivnosti i veb-alatima za praćenje postignuća. Naučićete kako da izradite interaktivne lekcija i kvizeve.

U ovoj temi bavimo se i didaktikom i upotrebom veb-alata na času. U ovoj temi biće provere znanja u vidu zadataka.

Tema 3 - Kreiranje interaktivnih sadržaja pomoću veb-alata

I, konačno, u trećoj temi bavimo se principi individualizacije nastave i pojašnjavamo njenu prednost prilikom upotrebe veb-alata u nastavi. Naučićete kako da upotrebite kreirane digitalne materijala u pojediniim delovima časa ili u aktivnostima.

I u ovoj temi očekujte proveru znanja u vidu zadataka.

Tema 2 - Interaktivna provera znanja pomoću veb-alata

U drugoj temi bavimo se upotrebom igrolikih aktivnosti i veb-alatima za praćenje postignuća. Naučićete kako da izradite interaktivne lekcija i kvizeve.

U ovoj temi bavimo se i didaktikom i upotrebom veb-alata na času. U ovoj temi biće provere znanja u vidu zadataka.

Ishodi seminara

Po završetku obuke očekuje se da će učesnici:

 • biti osposobljeni da izrade interaktivne nastavne materijale (lekcije, kvizove, obrazovne igre…),
 • steći znanja i razviti veštine o upotrebi različitih veb-alata u različitim oblicima rada,
 • razviti veštine primene savremenih informaciono-komunikacionih tehnologija u cilju ostvarivanja različitih oblika interakcije u nastavi i aktovnostima.

Autori seminara

Lazar Ranđelović

Lazar Ranđelović

Lazar radi na poziciji – Instrukcionog dizajnera seminara, a svoj prvi blog počeo je da piše sa 16 godina. Lazar ima 27 godina, ali je ozbiljan i profesionalan, kao da ima višegodišnje iskustvo. Osim što radi kao instrukcioni dizajner, Lazar pravi sjajne video materijale. Obožava sve što ima veze sa sportom, prirodom, ekologijom i turizmom. Piše tekstove za borski najpopularniji portal www.bor030.net i uključen je u rad borskih omladinskih organizacija kroz različite aktivnosti. Kao član omladinskog udruženja „Tebrizam“ bavi se i kreiranjem različitog medijskog sadržaja a oprobao se i ulozi voditelja nekoliko emisija ove organizacije. Riba u horoskopu.

Nevena Nikolić

Nevena Nikolić Jorgovanović

Diplomirani pedagog.

Na početku karijere radila je u jednoj srednjoj školi u Boru. Nakon toga, u oktobru 2016. počinje da radi u Obrazovno kreativnom centru, u kojem radi do danas.

U OKC-u radi na različitim poslovima – administrativni poslovi, supervizija i moderacija seminara, instrukcioni dizajn, HR sektor, organizacija događaja, priprema i realizacija predavanja itd.

U proteklih pet godina, realizovala je dva akreditovana seminara: Kreiranje i moderacija obuka i Veb-alatima do interaktivne nastave. Od 2022. godina realzovaće sledeće akreditovane seminare:

 • Kreiranje onlajn škole na Mudl sistemu za učenje.
 • Moderacija, komunikacija i ocenjivanje na Mudl sistemu za učenje.
 • Veb-alatima do interaktivne nastave.
Znak pitanja

Najčešća pitanja i odgovori o seminaru

Upotrebom veb-alata u interaktivnoj nastavi povećava se aktivnost učenika u nastavnom procesu i veća je zastupljenosti različitih oblika interakcije u nastavi. Primenom interaktivnih digitalnih nastavnih materijala i metoda interaktivne nastave povećava se motivacija učenika za kvalitetno i efikasno učenje. Primenom informaciono-komunikacione tehnologije u nastavi učenici i nastavnici dobijaju pravovremene povratne informacije u nastavnom procesu.

Minimalna oprema je računar (laptop ili desktop, sve jedno) sa operativnim sistemom Windows 7 ili novijim i internet konekcija. Računar ne treba da bude preterano jak i skup, ali je neophodno da lepo radi (ne koči, ne blokira …). Nije neophodno da imate pametni telefon, mada možete seminar pratiti i preko telefona, ali da biste uradili zadatke, neophodan je računar.

S obzirom da ćete se na ovom seminaru baviti kreiranjem sadržaja pomoću veb-alata, najvažnije je da imate dobru vezu sa internetom i da umete da koristite neki od programa za pregledavanje internet sadržaja (Google Chrome, Firefox Mozilla …). To je neophodno za početak, a sve alate neophodne za kreiranje sadržaja dobićete na samom seminaru, kao i uputstvo za rad sa njima.

Veb-alati predstavljaju alate koji se nalaze na internetu i koje nastavnici mogu da iskoriste u cilju poboljšanja kvaliteta časova, motivisanja učenika za kvalitetnijim radom i učenjem, podsticanja interaktivnog odnosa između učenika i nastavnika. Veb-alata ima veoma puno i mogu se iskoristiti za različite namene: kreiranje testova, kvizova, igrica, stripova, radnih listova, interaktivnih lekcija, video materijala i lekcija, elektronskih časopisa… Rad sa veb-alatima je dosta jednostavan, ne zahteva previše proučavanja i ono što je najbitnije veliki broj ovih alata se može koristiti besplatno.

Primeri radova sa seminara

Odluka o akreditaciji