GeoGebra – kreiranje sopstvenog udžbenika i učionice

Kataloški broj: 490
16 bodova
2 nedelje
3000 dinara

Ko ne nauči Geogebru kajaće se, ko nauči Geogebru kajaće se.

Zvuči šašavo, ali zaista je zanimljiv alat i veoma upotrebljiv u nastavi.

Ali, za ovaj seminar koji nameravate da upišete jer želite da budete kreator sopstvenih aktivnosti ne morate da budete ekspert u GeoGebri. Dovoljno je da poznajete rad na računaru. Neko je već odradio posao pravljenja apleta umesto Vas i nudi Vam ih na korišćenje. :)

Kome je seminar namenjen?

Zamisljeni_kamen_1.png

Svima koji imaju potrebu da kreiraju sopstvene zadatke, aktivnosti ili testove i rade u realnom vremenu.

Ukratko:

 • Učiteljima.
 • Nastavnicima u osnovnoim, srednjim i umetničkim školama kao i školama za odrasle.
 • Zaposlenima u oblasti elektrotehnike i građevine.
 • Dizajnerima u raznim oblastima.
 • Svima onima koji vole izazov učenja.

Potrebna predznanja za ovaj seminar

Potreban i dovoljan uslov da biste uspešno savladali ovaj seminar je da koristite računar kao sredstvo rada. Neće da škodi, a što ne škodi može da koristi, ako ste naučili da radite u GeoGebri. Može samo da vam pomogne u kreiranju sopstvenih apleta i materijala. Ali ako niste do sada koristili GeoGebru, uz ovaj seminar ući ćete u osnove.

O seminaru

Ovo je seminar koji će vas naučiti kako da napravite sopstveni udžbenik baš onakav kakav ste oduvek želeli da imate. Seminar je koncipiran tako da učesnici naprave materijal za svoja predavanja u vidu knjige u GeoGebri. Osvrnućemo se i na onlajn nastavu i interakciju nastavnika i učenika, ili bilo koja dva učesnika u komunikaciji, putem onlajn učionica i onlajn nastave. Kreiraćemo GeoGebrinu interaktivnu učionicu koja može da se poveže i sa dosadašnjim načinima onlajn komunikacije sa učenicima (Gugl učionica).

Učesnici će, na kraju seminara, biti osposobljeni da koriste nove tehnologije kako u nastavi i predavanjima, tako i prilikom provere naučenog kroz onlajn zadatke postavljene u VR učionice. Naučiće i kako da prate rad učenika u realnom vremenu.

Količina materijala na internetu je toliko velika da me je to i nagnalo da napravim seminar i pomognem kolegama da ne moraju, kao ja, da provedu sate uz računar u očajanju se pitajući “Odakle da krenem?”.

Teme seminara

Tema 1 - Kreator sopstvenog udžbenika pomoću GeoGebre - baš sam faca!

Udžbenici su, u današnje vreme, prilično nedostupni jer za veliki broj stručnih predmeta čak ni ne postoje. A ukoliko se odvažite da ih napišete, naići ćete na mnoge prepreke. Ova tma seminara će vam pokazati kako da kreirete sopstveni udžbenik sa gradivom koje vam je potrebno i više neće biti problema oko toga da učenik nema odakle da nauči ili nije zapisao na času šta se radilo. Najlepši deo je taj što postoji veliki broj lekcija i apleta koje su napravile kolege širom sveta, a vaše je samo da ih ubacite u svoj udžbenik.

Tema 2 - Prostor i vreme? Uz GeoGebru to više nije problem

Razvoj tehnike i tehnologije donosi nam razne i dobre i loše stvari. Na ovom seminaru govorićemo samo o dobitima od novih tehnologija. Jedna od njih je ta što možemo da komuniciramo, učimo i zadajemo zadatke i kad sedimo kod kuće u fotelji. Naš zadatak na ovom seminaru biće da naučimo kako da nam GeoGebra postane moćan saveznik u nastavi na daljinu i kako da je povežemo sa metodama koje smo , silom prilika, morali da koristimo u prethodnom periodu. Ponovo ćemo se osvrnuti na resurse, ali naučiti i kako da kreiramo sopstvene aktivnosti i da ih napravimo maštovitim i motivišćim.

Ishodi seminara

Po završetku seminara znaćete kako da:

 • samostalno kreirate udžbenik koji će biti prilagođen Vašim potrebama i dostupan učenicima i kolegama,
 • koristite materijale drugih nastavnika,
 • samostalno kreirate svoje aktivnosti i dodajete ih u svoje udžbenike,
 • kreirate svoju GeoGebrinu učionicu,
 • pozivate kolege da Vam se pridruže u učionici i zajedno predajete,
 • kreirate i delite zadatke i aktivnosti sa svojim učenicima,
 • redovno pratite rad svojih učenika, bilo da je oflajn ili onlajn nastava u pitanju.

Autori seminara

Olgica Rakić

Završila elektrotehnički fakultet na fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu 1996. U elektrotehničkoj školi “Mihajlo Pupin” u Novom Sadu počela da radi prethodne godine kao apsolvent, a po sticanju zvanja diplomirani inženjer elektrotehnike prelazi u rodni Zrenjanin i počinje da radi u EGŠ “Nikola Tesla” gde ostaje sve do dana današnjeg, bez trenutka razmišljanja da napusti ovaj divni posao. Pored svih školskih obaveza koje sprovodi sa učenicima, uključujući i mnogobrojna takmičenja, formirala je sa istim tim učenicima rok bend i rok hor koji redovno održavaju koncerte. To je, ujedno, i hobi i ljubav. Svira flautu i harmoniku i uživa u čitanju (naročito preporučuje Daglasa Adamsa i Ju Nesbea).

Napravila dva seminara da bi pomogla svojim kolegama s obzirom da je oblast veoma široka i brzo se razvija. Seminare koje realizujem pod okriljem OKC-a.

Znak pitanja

Najčešća pitanja i odgovori o seminaru

Ništa. Ali nudi alat pomoću koga ćete na lak način održati dodatne, dopunske ili onlajn časove , po potrebi i u realnom vremenu. U današnjem vremenu, kada nas pogađaju neke čudne viroze, pomoću znanja stečenog na ovom seminaru doprećete do svakog učenika i, možda, konačno uspeti da i kod najtvrđih probudite ambiciju i motivišete ih , a da oni toga ne budu ni svesni ;)

Minimalna oprema je računar (laptop ili desktop, sve jedno) sa operativnim sistemom Windows 7 ili novijim i internet konekcija. Nije neophodno da imate pametni telefon, mada možete seminar pratiti i preko telefona, ali da biste uradili zadatke, neophodan je računar.

GeoGebra je otvoreni softver koji se instalira na računar, ali se može raditi i u online verziji. Na seminaru ćemo uraditi instaliranje programa sa zvaničnog sajta međutim seminar može da se prati i bez instalacije. Nivo znanja potreban za rad u GeoGebri je osnovni. Ne mora da se bude stručnjak u radu na računaru.

Kao neko ko se celog života obrazuje i radi na sebi, mogu da vam toplo preporučim ovaj seminar bez obzira na to koje ste struke. Seminar nudi upoznavanje sa alatom koji možete da koristite i kao profesor geografije, biologije ili engleskog. Sve zavisi od toga koliko želite da budete kreativni u svom poslu.

Možete ga iskoristiti i u učionici i van nje, za dodatnu nastavu i za rad od kuće. GeoGebra vam omogućava da kreirate sopstvenu učionicu i od kuće zadajete učenicima zadatke pri tom prateći njihov napredak u radu. Pored učionice koja vam omogućava da radite i dodatnu i dopunsku nastavu u uslovima kada je, možda, nemoguće prisustvo času vase ili vašeg učenika, možete da napravite i sopstveni udžbenik ili skripte koje će koristiti i učenici i vase kolege koje predaju isti predmet.

Postoji veliki broj linkova na kojima se objašnjava rad u GeoGebri i daju neopisivo interesantni primeri. Možete ih naći na zvaničnom sajtu GeoGebre ili na You Tube-u.

Odluka o akreditaciji