Virtuelne ekskurzije

Neakreditovan seminar

Broj bodova: 14

Trajanje: 2 sedmice

Cena: 1500 dinara

Virtuelne ekskurzije - Srbija mob
  • Onima koji su čuli za pojam virtuelne realnosti, ali ne i kako da je iskoriste u svojoj nastavi;
  • Onima koji još uvek nisu posetili virtuelne muzeje u Srbiji i širom sveta;
  • Onima koji žele da „otputuju“ van našeg sunčevog sistema;
  • Onima koji bi želeli da nauče da kreiraju virtuelne ekskurzije/ ture i unaprede didaktiku svojih časova;
  • Onima koji još uvek nisu koristili „Google Earth“- virtuelni globus.

Kada je nastao ovaj seminar?

Ideja za seminar „Virtuelne ekskurzije“ javila se početkom vanrednog stanja, u vrlo plodnom periodu za samu virtuelnu realnost. Tokom pandemije, nisu se samo škole okrenule onlajn svetu, već su i mnoge druge institucije poput muzeja, arheoloških parkova, galerija, otvorile svoja virtuelna vrata i tako pružile priliku posetiocima da, uprkos vanrednom stanju, iskoriste virtuelni svet na najbolji mogući način.

Kao i svako u kriznom periodu, mi smo tokom ovog stanja promišljali o alternativi školskim, realnim ekskurzijama. Želeli smo da pronađemo načine da otptujemo uprkos zatvorenim granicama. Pitali smo se kako uopšte da pružimo đacima iskustvo da otputuju u potpuno druge krajeve sveta u koje, bilo da je vanredno stanje ili ne, možda nikada neće realno moći da otputuju.

Tako se javila ideja o seminaru „Virtuelne ekskurzije“ čiji je opšti cilj kreiranje virtuelnih ekskurzija pomoću jednog savremenog i retkog programa kojim se ovo može uraditi. Pod virtuelnim ekskurzijama podrazumevamo sve virtuelne obilaske različitih destinacija širom sveta – gradova, reka, muzeja, fakulteta, laboratorija, parkova…. Nema ograničenja jer „Google Earth“ – virtuelni globus koji koristimo na ovom seminaru – obuhvata ceo svet.

  1. Školske ekskurzije: cilj, značaj i alternative– ovu temu koristimo da se podsetimo značaja školskih ekskurzija, pronađemo veze između takvih ekskurzija i same tehnologije i osvetlimo alternativne (virtuelne) načine na koje možemo putovati i obilaziti različita mesta širom sveta. U ovoj temi očekuju vas i konkretni linkovi virtuelnih tura, poseta i obilaska različitih institucija koje možete obići potpuno besplatno, iz svojih domova.
  2. Virtuelne ekskurzije u „Google Earth“ programu– tema namenjena upoznavanju veb verzije ovog programa koju koristimo za izradu virtuelnih ekskurzija, i pojašnjavanju kako se kreiraju virtuelne ekskurzije u ovom programu. U temi se bavimo praksom – izradom virtuelih ekskurzija – tako da vas ovde očekuju konkretne video-lekcije koje detaljno prikazuju korišćenje samog programa i izradu virtuelnih ekskurzija.

Miljana Bosijoković

Miljana radi na poziciji – administrator za razvoj sistema u Obrazovno kreativnom centru, od početka 2020. godine. Studije andragogije Filozofskog fakulteta završava u Beogradu, nakon čega se vraća u svoj rodni grad. Tokom proteklih godina, eksperimentiše sa svojim znanjima i veštinama kroz različite stručne prakse i volontiranja, na pozicijama: socijalnog radnika u centru za socijalni rad; andragoga u osnovnim školama za obrazovanje odraslih; andragoga u službi za tretman okružnog zatvora; saradnika u nevladinoj organizaciji Neostart… Još na fakultetu, upoznala se sa platformom za onlajn učenje i tada se prvi put oprobala u ulozi instrukcionog dizajnera, a to iskustvo danas joj veoma pomaže tokom rada u Obrazovno kreativnom centru.

Pitanja koja ste pitali i naši odgovori

Pomoću programa/alata „Google Earth“, čije korišćenje izučavamo kroz ovaj seminar, naučićete da planirate i kreirate sopstvene projekte – virtuelne ekskurzije, čime ćete moći da unapredite svoj rad i časove učinite još zanimljivijim i interaktivnijim. Virtuelne ekskurzije se, pored korišćenja na samim časovima, mogu koristiti i za potrebe pripreme za čas, utvrđivanja gradiva, kao i za domaće zadatke. Njihova funkcija je takođe i informativna, tako da će vam u svakom slučaju virtuelne ekskurzije biti od koristi u samoj didaktici nastave.

Minimalna oprema je računar (laptop ili desktop, sve jedno) sa operativnim sistemom Windows 7 ili novijim i internet konekcija. Računar ne treba da bude preterano jak i skup, ali je neophodno da lepo radi (ne koči, ne blokira …). Nije neophodno da imate pametni telefon, mada možete seminar pratiti i preko telefona, ali da biste uradili zadatke, neophodan je računar.

Najvažnije je da imate dobru vezu sa internetom i da umete da koristite neki od programa za pregledavanje internet sadržaja – Google Chrome ili Operu.  Bilo bi poželjno i da imate Gmail nalog, međutim ukoliko nemate, nemojte brinuti – na seminaru ćemo, između ostalog, učiti kako da kreiramo svoje Gmail naloge da bismo svi mogli da pristupimo kreiranju virtuelnih ekskurzija. “Google Earth” program koji učimo da koristimo na seminaru nije potrebno instalirati na računaru, zato što ćemo koristiti veb/onlajn verziju ovog programa koja je, potpuno besplatno, dostupna na internetu.

Nije neophodno da imate neko veliko predznanje, ali da biste što brže i lakše realizovali zadatke, potrebno je da niste početnik. Seminar nije tehnički previše zahtevan ali je ipak neophodno da dobro poznajete svoj računar. Sigurni smo da i početnici mogu da nauče sve što je na seminaru jer smo za potrebe ovog seminara kreirali detaljne video–instrukcije kako izrađivati virtuelne ekskurzije, ali će početnicima biti možda potrebno malo više vremena. To je jedina razlika, odnosno razlika je u vremenu potrebnom za izradu zadataka, ali će zadatke sigurno svi uspeti da izrade.

Pronađite još OKC seminara