GeoGebra – geometrija i algebra u 2D i 3D

Kataloški broj: 489
16 bodova
2 nedelje
3000 dinara

Ko ne nauči GeoGebru kajaće se, ko nauči GeoGebru kajaće se.

Zvuči šašavo, ali zaista je zanimljiv alat i veoma upotrebljiv u nastavi.

“Konačno jedan seminar koji radikalno menja moje profesionalne sposobnosti i kompetencije i jako sam zadovoljna stečenim znanjem. Sigurna sam da smo tek zagrebali po površini mogućnosti koje nam nudi Geogebra i jako bih volela da se otvori još neki, po znanju viši, kurs GeoGebre gde bismo mogli još da napredujemo. Sve teme su bile jako interesantne i zadovoljile su moja očekivanja”.

Kome je seminar namenjen?

Zamisljeni_kamen_1.png

Svima koji koriste matematiku u bilo kom obliku: algebra, geometrija, statistika, verovatnoća, analiza… znači, seminar može da bude koristan velikom dijapazonu zanimanja. Naglasimo, u ovom trenutku, samo nastavnike matematike, elektrotehnike, elektronike, građevine i fizike, ali je program jako zanimljiv i za nastavnike matematike u osnovnim školama koji tek treba da pokažu svojim učenicima koliko je matematika zanimljiva.I da matematika nije bauk.

Ukratko:

  • Učiteljima.
  • Nastavnicima u osnovnoim, srednjim i umetničkim školama kao i školama za odrasle.
  • Zaposlenima u oblasti elektrotehnike i građevine.
  • Dizajnerima u raznim oblastima.
  • Svima onima koji vole izazov učenja.

Potrebna predznanja za ovaj seminar

Da biste upoznali i naučili da radite u GeoGebri, potreban i dovoljan uslov je da poznajete rad na računaru. Pretpostavljam da vam je rad na računaru poznat čim razmišljate o GeoGebri.  Sve ostalo naučićete na seminaru.

O seminaru

Ovo je seminar koji će vam proširiti vidike iz svih oblasti matematike. Ko voli matematiku zavoleće je još više, a ko je baš i ne voli, zaljubiće se na prvi pogled. Ovaj seminar će osposobiti nastavnike za rukovanje veoma moćnim alatom pomoću kog će moći da pomognu svojim đacima da shvate matematiku na pravi način, da uđu u taj čarobni svet matematike i da razbiju mit o “matematičkom bauku”. GeoGebra je alat koji je primenjiv na sve oblasti u kojima se geometrija, algebra ili statistika makar i samo naziru. Ima velike mogućnosti, a tim za razvoj je unapređuje iz dana u dan.

Količina materijala na internetu je toliko velika da me je to i nagnalo da napravim seminar i pomognem kolegama da ne moraju, kao ja, da provedu sate uz računar u očajanju se pitajući “Odakle da krenem?”.

Teme seminara

Tema 1 - GeoGebra i njene mogućnosti u 2D

Prva tema se bavi osnovama GeoGebre buukvalno od njene instalacije. Upoznaćemo se sa mogućnostima GeoGebre, zašto je lepo naučiti kako se koristi, čemu može da služi i šta sve lepo dobijamo iz tog prijateljstva.

Bićemo u dve dimenzije i upozaćemo se sa čitavim dijapazonom novog alata i magičnih funkcija. Kroz primere, vežbe, video uputstva i zadatke, na lak način ćemo ući u svet matematike kroz novi alat.

Tema 2 - GeoGebra svet u 3D

Druga tema nas uvodi u 3D svet! Lopte, valjci, zapremine, integrali i površine…sve u 3D jasno i koncizno. I ova tema sadrži mnogo materijala, video uputstava i primera kroz koje svi ovi pojmovi postaju bliski i interesantni za široke narodne mase.

Ishodi seminara

Po završetku seminara:

  • znaćete da koristite moćan alat kojim ćete svojim učenicima na lak način prikazati neke, do sada, teže pojmljive teme u matematici,
  • znaćete da pronađete prave materijale za časove u resursima koji su dostupni na Internetu, a koje su kreirale kolege širom sveta,
  • znaćete da upotrebite Geogebru u kreiranju zanimljivih i maštovitih zadataka i primera za vaše časove,
  • bićete zadovoljni što ste upoznali nešto novo, proširili svoje znanje i pripremili se za ulazak u čarobni svet Geogebre, široke i obimne.

Autori seminara

Olgica Rakić

Završila elektrotehnički fakultet na fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu 1996. U elektrotehničkoj školi “Mihajlo Pupin” u Novom Sadu počela da radi prethodne godine kao apsolvent, a po sticanju zvanja diplomirani inženjer elektrotehnike prelazi u rodni Zrenjanin i počinje da radi u EGŠ “Nikola Tesla” gde ostaje sve do dana današnjeg, bez trenutka razmišljanja da napusti ovaj divni posao. Pored svih školskih obaveza koje sprovodi sa učenicima, uključujući i mnogobrojna takmičenja, formirala je sa istim tim učenicima rok bend i rok hor koji redovno održavaju koncerte. To je, ujedno, i hobi i ljubav. Svira flautu i harmoniku i uživa u čitanju (naročito preporučuje Daglasa Adamsa i Ju Nesbea).

Napravila dva seminara da bi pomogla svojim kolegama s obzirom da je oblast veoma široka i brzo se razvija. Seminare koje realizujem pod okriljem OKC-a.

Znak pitanja

Najčešća pitanja i odgovori o seminaru

Ništa. Ali nudi alat pomoću koga će znanje koje smo do sada stekli iz matematike doći do punog izražaja. Sve ono što je do sada bilo komplikovano za objasniti, postaće veoma lako i za objašnjavanje i za predstavljanje. GeoGebra će postati sastavni deo svakodnevice jer je veoma široka. Ko je malo švindlovao sa matematikom u vreme kada je trebalo da je nauči, dobija priliku da na lak način, pomoću zanimljivog alata, prodre u suštinu svih oblasti matematike.

Minimalna oprema je računar (laptop ili desktop, sve jedno) sa operativnim sistemom Windows 7 ili novijim i internet konekcija. Nije neophodno da imate pametni telefon, mada možete seminar pratiti i preko telefona, ali da biste uradili zadatke, neophodan je računar.

GeoGebra je otvoreni softver koji se instalira na računar, ali se  može raditi i u online verziji. Na seminaru ćemo uraditi instaliranje programa sa zvaničnog sajta međutim seminar može da se prati i bez instalacije. Nivo znanja potreban za rad u GeoGebri je osnovni. Ne mora da se bude stručnjak u radu na računaru.

Kao neko ko se celog života obrazuje i radi na sebi, mogu da vam toplo preporučim ovaj seminar bez obzira na to koje ste struke. Seminar nudi upoznavanje sa alatom koji možete da koristite i kao profesor geografije, biologije ili engleskog. Sve zavisi od toga koliko želite da budete kreativni u svom poslu.

Možete ga iskoristiti i u učionici i van nje, za dodatnu nastavu i za rad od kuće. GeoGebra vam omogućava da kreirate sopstvenu učionicu i od kuće zadajete učenicima zadatke pri tom prateći njihov napredak u radu. Pored učionice koja vam omogućava da radite i dodatnu i dopunsku nastavu u uslovima kada je, možda, nemoguće prisustvo času vase ili vašeg učenika, možete da napravite i sopstveni udžbenik ili skripte koje će koristiti i učenici i vase kolege koje predaju isti predmet.

Postoji veliki broj linkova na kojima se objašnjava rad u GeoGebri i daju neopisivo interesantni primeri. Možete ih naći na zvaničnom sajtu GeoGebre ili na You Tube-u.

Odluka o akreditaciji