Osnove veb-dizajna – kreativni način za razvoj učenika

Kataloški broj: 379
16 bodova
2 nedelje
3000 dinara

* Sadržaj ovog seminara isti je kao i sadržaj seminara Osnove veb dizajna – kreativni način za razvoj učenika iz prethodnog kataloga. U slučaju da ste pohađali stari seminar, ne morate ovaj.

Ukoliko želite da naučite da kreirate veb-stranice pomoću HTML-a i CSS-a ili samo želite da otkrijete šta se krije iza veb-sajtova koji su postali deo naše svakodnevice, na pravom ste mestu. Sadržaj seminara smo osmislili i kreirali rukovodeći se nastavnim programom, što omogućava lakšu pripremu nastave, posebno nastavnicima koji prave prve korake u ovoj oblasti.

Kome je seminar namenjen?

Zamisljeni_kamen_1.png

Seminar može biti koristan svima koji u obrazovnom sistemu imaju potrebe, ili jednostavno žele da uče veb-dizajn.

Seminar može biti interesantan i koristan:

 • nastavnicima predmetne nastave u osnovnim školama i gimnaziji,
 • nastavnicima opšteobrazovnih predmeta,
 • nastavnicima stručnih predmeta,
 • stručnim saradnicima,
 • nastavnicima izbornih i fakultativnih predmeta,
 • direktorima, pedagozima, psiholozima, bibliotekarima…

Potrebna predznanja za ovaj seminar

Za rad seminaru je potrebno osnovno znanje rada na računaru. Potrebno je da koristite veb pretraživače i da želite da odvojite vreme za učenje veb-dizajniranja.

O seminaru

Sa nastankom novih obrazovnih profila i uvođenjem novih nastavnih predmeta, veb-dizajn je postao deo mnogih modula. Istovremeno, internet je zatrpan materijalom za učenje, veb-dizajn je veoma široka oblast informacionih tehnologija, pa pretraga i izbor odgovarajućeg materijala predstavlja napor, a često oduzima i previše vremena.

Upravo iz ovih razloga je nastala ideja da se osmisli jedan seminar, koji će omogućiti da se, kroz lekcije, zadatke i pomoć moderatora, stekne osnova u veb-dizajniranju. Veoma važan cilj seminara je i da se učesnici seminara zainteresuju za ovu oblast, ali i dobiju smernice kako da lakše samostalno istražuju i usavršavaju se.

Teme seminara

Tema 1 - Osnovno o HTML-u

U prvoj temi možete naučiti osnovne pojmove o internetu, HTML-u, kreiraćete svoju prvu veb-stranicu. Naučićete kako da oblikujete tekst, kako da dodate sliku na stranicu, kako da dodate liste, tabele i osnovne obrasce. Možete naučiti i kako da dodate multimedijalni sadržaj na stranicu, kao i svoju lokaciju na mapi.

Tema 2 - HTML i CSS (Cascading Style Sheets)

Druga tema se bavi stilizovanjem sadržaja na veb-stranici pomoću CSS-a. Možete naučiti kako da “ulepšate” svoje veb-stranice, kako da promenite izgled elemenata i prilagodite svom stilu.

Tema 3 - Postavljanje veb-strana na veb-server

Na kraju seminara moći ćete da, u svega nekoliko koraka, postavite svoj sajt na server i tako omogućiti pristup korisnicima, što je i cilj izrade veb sajta.

Tema 2 - HTML i CSS (Cascading Style Sheets)

Druga tema se bavi stilizovanjem sadržaja na veb-stranici pomoću CSS-a. Možete naučiti kako da “ulepšate” svoje veb-stranice, kako da promenite izgled elemenata i prilagodite svom stilu.

Ishodi seminara

Po završetku seminara moći ćete da:

 • razumete pojam veb-dizajna,
 • kreirate jednostavne veb-stranice,
 • stilizujete sadržaj veb stranica,
 • postavite svoj sajt na server,
 • samostalno nastavite istraživanje i usavršavanje u oblasti veb-dizajniranja.

Autori seminara

Aleksandra Nikolić

Aleksandra Nikolić

Aleksandra je diplomirani inženjer elektrotehnike. Radi u srednjoj stručnoj školi i već duži niz godina predaje predmete iz oblasti veb-dizajna.

Aleksandra je autor i moderator seminara Osnove veb dizajna-kreativan način za razvoj učenika, kroz koji je veliki broj učesnika stekao svoja prva znanja, ili naučio nešto novo.

Ivan Milutinović

Ivan Milutinović

Rođen u Knjaževcu, osnovnu i srednju školu završio u Boru i u Nišu Elektronski fakultet. Danas predaje Računarske mreže u Mašinsko-elektrotehničkoj školi u Bor i bavi se mnogim stvarima vezanim za IT.

Verovao da će roboti i veštačka inteligencija raditi i voditi društvo napred dok će glavna uloga čoveka biti da uživa u životu… i, još uvek veruje. Rekreativno igra fudbal na konzoli.

Znak pitanja

Najčešća pitanja i odgovori o seminaru

Za rad na ovom seminaru nije neophodno znanje programiranja, jer HTML i CSS nisu klasični programski jezici. U toku trajanja seminara imate mogućnost stalnog kontakta sa moderatorima, koji će prilagoditi način rada na seminaru potrebama učesnika.

Da, biće potrebno da instalirate dva programa, koji se veoma jednostavno instaliraju. Uputstvo za instalaciju se nalazi u samim lekcijama.

Vreme potrebno za izradu zadataka je individualno, ali je uvek prisutna pomoć i podrška moderatora.

Primeri radova sa seminara

Odluka o akreditaciji